top of page

PROPEDEUSEJAAR

SCHILDERWERK

LEERJAAR 1 PERIODE 2 - ​​​​​​​​​​KLEURONDERZOEK​

​

Tijdens dit vak, wat we alleen de tweede periode hebben gehad, zijn we telkens bezig geweest met het onderzoeken hoe om te gaan met kleuren. De eerste weken hebben we geschilderd op muziek, waarbij telkens aan werd gegeven welke kleuren we moesten gebruiken bij welk nummer. Later was de bedoeling om met deze beschilderde vellen, afgezien van je ongeveer drie beste die je moest bewaren voor de beoordeling, collages te maken. Eén moest ruimtelijk zijn, de ander een kleurencompositie. Als thuisopdracht moesten we een kleurenkaart maken die over liep van citroengeel naar magenta, en die aan de ene kant aangemengd waren met wit, en aan de andere kant met warmgrijs.

RUIMTELIJK ONTWERP

LEERJAAR 1 PERIODE 3 - CAMOUFLAGE

​

Voor het vak 'Materialiteit' hebben we deze periode weer allerlei opdrachten gedaan om te experimenteren met verschillende materialen. Vooral in de laatste opdracht, waarbij 'Camouflage' centraal stond had ik heel erg veel plezier. Ik heb me daarbij laten inspireren door een vogelnest. Dit had ik niet van tevoren bedacht, maar wist wel dat ik iets wilde doen met materiaal van een boom. Toen ik per toeval een boomschijf combineerde met het lange haar van een klasgenoot door het er doorheen te steken nadat ik er een gat in gemaakt had, ontstond het gevoel van een vogelnest meteen door het haar wat er overheen viel. Het mooie was dat er eigenlijk maar heel weinig voor nodig was, en dat juist het 'simpele' het effect versterkte. Ik ben hiermee verder gegaan door allerlei dingen uit te proberen en te kijken wat er nog meer uit te halen viel. Zo heb ik gekeken hoe ik het vogelnest-gevoel nog duidelijker kon maken. Ik heb geprobeerd de suggestie van een vogel te wekken door middel van schaduwwerking en bij andere foto's weer door met oogpotlood op het voorhoofd een soort snavelvorm te maken.

 

LEERJAAR 1 PERIODE 2 - PRONKSTUK​

​

In de tweede periode kregen we als opdracht een architectonische richting te kiezen en hierbij een moodboard bij te maken. Ik heb hierbij gekozen voor het deconstructivisme. Vervolgens zouden we een 'pronkstuk' ontwerpen die in relatie stond met een tafel. Mijn idee was om een tafel te maken waarbij een vaas geïntegreerd is. Bij gebouwen in de deconstructivischtische stijl lijkt het net alsof ze elk moment uit elkaar zouden kunnen vallen. Ze zijn opgebouwd uit verschillende elementen, verschillend materiaal en er lijkt weinig samenhang te zijn. Hierom leek het me interessant om de vaas en de poot, die dus overlopen in de tafel, zelf uit meerdere lagen te laten bestaan die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Zo wordt de tafel ook nog eens interactief waardoor iedereen er zijn eigen draai aan kan geven en je geen dag tegen dezelfde tafel aan hoeft te kijken. Daarnaast vond ik de tegenstelling van het onnatuurlijke deconstructivime en het natuurlijke van de bloemen in de vaas mooi.

LEERJAAR 1 PERIODE 3 - VERBINDING

​

Bij dit vak zijn we de derde periode begonnen met proefjes maken in papier en karton naar aanleiding van inspiratiebeelden die met het thema 'verbindig' te maken hadden. Drie van deze proefjes moesten we kiezen en vertalen in kunststof. Als vervolg op deze proefjes hebben we er één uitgekozen waarmee je verder wilde experimenteren met kunststof. Hierbij heb ik me laten inspireren door een beeld waar lagen door elkaar verweven waren. Ik ben me daarna gaan richten op het maken van een soort eigen textiel door verschillende stroken van plastic tasjes door elkaar te weven en daarna te strijken. Het krijgt een heel speelse uitstraling en sluit mooi aan bij het bollenproject van het laatste halve jaar gebaseerd op 'kinderkunst'. De testjes zijn namelijk heel kleurrijk en hebben het karakter van een kindertekening omdat niks heel strak en netjes uitgevoerd kan worden, en het wat weg heeft van het 'krassen' met een potlood. Als ik in de laatste periode gekozen had om uiteindelijk voor de studeerrichting mode & textiel te gaan volgend jaar, had ik met dit textiel in de laatste peiode graag een kledingstuk willen ontwikkelen wat geïnspireerd was op de kindertekening.

MODE & TEXTIEL

LEERJAAR 1 PERIODE 3 - WORKSHOPS

​

Bij de afdeling Mode & Textiel heb ik een periode lang steeds een andere workshop mogen volgen. Zo hebben we T-shirts getransformeerd, waardoor je heel erg met vorm bezig bent. Later hebben we modestijlen uit een tijdschrift nageknipt en een interieur ontworpen waarbij de nadruk lag op het textiel wat je daarin gebruikte. Zo kon je bijvoorbeeld ook dessins gebruiken die je zelf ontworpen had.

 

DESSINONTWERP

LEERJAAR 1 PERIODE 3 - DESSINONTWERP

​

BIj dit keuzevak wat we maar één periode kregen, hebben we elke week een andere opdracht uitgewerkt zodat we zo breed mogelijk het vak leerden kennen. Zo zijn we begonnen met het maken van een dessin naar aanleiding van een inspiratiebeeld rondom het thema 'Kunst en Samenleving'. Later hebben we bloemdessins, een toile de jouy, streepdessin, randdesin en uiteindelijk een vrij dessin gemaakt waarbij je alle vrijheid had. We zijn telkens begonnen met de hand te tekenen. Bij sommige dessins heb ik ze later nog in photoshop bewerkt of ze gecombineerd met verf waardoor er verschillende versies ontstonden.

​

 

bottom of page